Bra rapporter för det första kvartalet så här långt
- PAM Capital
- 17 apr.
- 3 min läsning
Det har kommit ett fåtal rapporter för det första kvartalet så här långt. Sammantaget har utvecklingen i det första kvartalet varit bra och bolagen förmedlar att tullkaoset ska vara hanterbart.
Scandic Hotels har rapporterat en god efterfrågan i det första kvartalet och överraskande positiva utsikter för vår och sommar. Enligt Scandic är de nordiska ekonomierna i bra form.
Avanza gjorde sitt bästa kvartalsresultat någonsin i det första kvartalet. Courtageintäkterna var 49 procent högre jämfört med det första kvartalet 2024.
Ericsson slog resultatförväntningarna när rapporten för det första kvartalet publicerades i tisdags morse. Ericssons försäljning växte bra i Nordamerika, med 26 procent, främst drivet av Networks och mer specifikt kontraktet med AT&T. Övriga regioner visade negativ försäljningstillväxt. Koncernens bruttomarginal förbättrades till 48,5 från 42,7 procent. Networks bruttomarginal steg till 50,8 procent från 44 procent i det första kvartalet 2024. Rörelsemarginalen inom Networks steg till 21 procent från 12,7 procent samma kvartal föregående år. Utsikterna är positiva trots tullkaoset.
Profoto däremot, som har hög USA-exponering, vinstvarnade i tisdags. Bolaget talar om en betydande försäljningsnedgång i USA ”till följd av det rådande ekonomiska läget”. USA stod för 42 procent av intäkterna förra året. Rörelsemarginalen halveras till 10 procent i kvartalet och utdelningen slopas. Profoto ska genomföra ett besparingsprogram som ska minska kostnadsbasen med cirka 20 procent.
Flera amerikanska storbanker – JP Morgon, Morgan Stanley, Bank of America och Citigroup – har hunnit rapportera. Utvecklingen i det första kvartalet var stark. Framför allt har aktiederivathandeln utvecklats positivt till följd av den höga volatiliteten.

Bild: Ericsson
Nordea rapporterade sitt första kvartal i onsdags morse. Rörelseresultatet var klart över förväntan även om det sjönk 9 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Räntenettot försämrades med 6 procent, drivet mycket av sänkta styrräntor, samtidigt som kostnaderna steg 5 procent. Avkastningen på eget kapital var 15,7 procent.
Autoliv, som verkar i en tuff miljö som underleverantör till bilindustrin, lyckades växa organiskt med 2 procent i det första kvartalet. Trots hotet från de aviserade tullarna bibehåller bolaget sina tillväxt- och marginalprognoser för helåret. Autoliv räknar med att öka försäljningen organiskt med 2 procent i år och ha rörelsemarginal på 10-10,5 procent. Tullarna bidrar till ökad osäkerhet men är hanterbara, enligt Autoliv.
Rapporten från Sandvik bjöd inte på någon dramatik, faktiskt. Siffrorna var överlag lite sämre än väntat. Efterfrågan inom gruvindustrin var stark, medan verksamheterna inom skärande verktyg och infrastruktur fortsatte att påverkas av det osäkra omvärldsläget. Rörelseresultatet steg dock 9 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Rörelsemarginalen förbättrades markant till 19,7 procent till följd av valuta, prisökningar och besparingar. Bolaget förväntar sig en begränsad marginaleffekt från tullavgifter. Orderingången inom Machining Solutions, som är en bra konjunkturindikator, har varit stabil hittills i april.
Sandvik skriver följande om tullkaoset: ”Den nyligen upptrappade situationen kring globala tullar kommer att påverka det makroekonomiska läget framöver. Även om det inte har haft en påverkan på efterfrågan hittills, så är det för tidigt att dra några slutsatser om hur det kommer att påverka våra industrier och marknadssegment framgent.”
Räntemarknaden prisar in en styrräntesänkning från Riksbanken
Återigen handlas längre löptider till lägre yield än kortare löptider, ett fenomen som kallas för en inverterad yieldkurva och indikerar att räntemarknaden tror att korta räntor ska sjunka som en konsekvens av att centralbankerna sänker sina respektive styrräntor.
I Sverige handlas en 5-årig statsobligation till 1,96 procent medan en 3-mån statsskuldväxel handlas till 2,16 procent. Skillnaden på 20 baspunkter indikerar en väntad styrräntesänkning på 25 baspunkter (0,25 procent) från Riksbanken vid något av kommande möten i maj, juni eller augusti. Anledningen till att 5-åringen sjunkit med 70 baspunkter från 2,66 vid månadsskiftet till april är förenklat trefaldigt; stor osäkerhet kring ekonomisk tillväxt med anledning av handelstullar, redan låg svensk BNP-tillväxt (-1,5 procent på månadsbasis i februari) samt en sjunkande inflation där KPI för mars var 0,5 procent (1,3 i februari) och KPIF var 2,3 procent (2,9 i februari).
Vår tro är att Riksbanken väntar ut pågående tulldebacle samt därtill vill se hur genomförda räntesänkningar, senaste i slutet av januari, spelar ut på konsumtion och inflation innan man ändrar styrräntan och räntebana. Allt annat lika kan detta komma att ske vid mötet i augusti. Och ja, normalt sett ska 5-årig statsobligation handlas högre än 3-mån statsskuldväxel. Snittet sedan 2020 är 0,6 procent högre vilket vi anser är en normal skillnad som kommer att återställas.
