top of page

Kvalitetsbolag står starka i stormen

Det har varit ytterligare en turbulent vecka på aktiemarknaden. I skrivande stund är Stockholmsbörsen -2,5 procent den här veckan. I måndags föll börsen 5 procent och i torsdags steg den lika mycket, så det är stora rörelser dirigerat av Donald Trump.


Vi har den här marknadsturbulensen på grund av oro för att den globala ekonomin kommer att försvagas kraftigt. Det kan till och med bli depression. Handelskriget har höjt riskpremien på aktier rejält. Kombinationen lägre efterfrågan och högre inflation är inget som de finansiella marknaderna uppskattar. Donald Trump häller bensin på brasan genom att agera irrationellt. Att Trump ska lyckas flytta produktion som idag finns i låglöneländer till USA, som har ett betydligt högre kostnadsläge, är osannolikt trots tullarna. Det mest sannolika scenariot är att alla får det sämre, inte minst den amerikanska befolkningen. Vår förhoppning är att Trump inser detta och ändrar inställning till sina handelspartners. Globaliseringen är positiv och det finns ett ömsesidigt beroende i de flesta fall.


Nedgångar av den här magnituden har tidigare skett under depressionen på 30-talet, under finanskrisen, under covid, under andra världskriget och 1987. Det säger en del om allvaret. När det skedde senast, under covid, kom Federal Reserve med en bailout. Nu är läget annorlunda i och med att situationen är orsakad av den amerikanska presidenten. Det minskar sannolikheten för att den amerikanska centralbanken ska rycka in och sänka ränta. Men samtidigt är vi övertygade om att Fed är på tårna i det fall den finansiella stabiliteten riskeras.

Vi är övertygade om att de starkaste bolagen kommer att klara sig bäst. Det är bolag som hanterat motgångar på ett framgångsrikt sätt historiskt och visat upp imponerande nyckeltal som till exempel organisk tillväxt och avkastning på kapitalet. Nu faller alla aktier ungefär lika mycket, vilket är orättvist. Vi kommer därför antagligen göra några förändringar i våra aktieportföljer. I huvudsak handlar det om att höja kvalitén i portföljen när bolag av hög kvalité, som vanligtvis värderas högt, kommer ner till attraktiva värderingar.


Igår presenterade SCB statistik som visade att svensk BNP sjunkit med 1,3 procent på månadsbasis och kalenderkorrigerat med 0,3 procent på årsbasis. BNP-statistiken är ytterligare ett tecken på att den svenska ekonomin inte (ännu) har tagit fart trots att de flesta makroanalytikerna är överens om en tillväxt på omkring 2 procent i år och 2,8 procent 2026, enligt Konjunkturinstitutet. Tillväxten väntas främst drivas av konsumtion, men även investeringar spelar en viktig roll. En tydlig risk är dock att hög svensk arbetslöshet (9,4 procent i februari), pågående marknadsturbulens samt ett högt kostnadsläge dämpar tillväxtutsikterna. Sammantaget ökar detta sannolikheten för att Riksbanken justerar sin räntebana och öppnar upp för en sänkning i augusti.


Källa: Konjunkturinstitutet via Ekonomifakta.se


Utveckling under året för utvalda marknader



 
 
bottom of page