Minskande tulloro och en räntesänkning från ECB före påsk
- PAM Capital
- för 12 minuter sedan
- 3 min läsning
Årets påskägg innehöll en räntesänkning från ECB och förväntan på en kommande räntesänkning från Riksbanken. Vidare har veckan varit rapportintensiv, där företag påvisar stabilitet trots tullhot och en tilltagande osäkerhet.

ECB sänkte förra veckan sin Deposit rate (inlåningsränta) till 2,25 procent och sin Refi rate (refinansieringsränta) till 2,40 procent. Refi-räntan motsvarar Riksbankens styrränta på 2,25 procent. Beslutet kom mot bakgrund av att inflationen (mätt med KPI) på 2,2 procent för mars har sjunkit två månader i rad samt att en stark euro, framför allt mot USD, beräknas pressa ner inflationen. ECB framhåller att rådande osäkerhet kring handelstullar har en negativ påverkan på europeisk tillväxt och investeringar, vilket vi därefter sett bevis på när den tyska regeringen varnar för tysk stagflation 2025 efter tidigare prognos om 0,3 procents BNP-tillväxt. Det blir i så fall Tysklands tredje år på raken utan BNP-tillväxt. Beskedet från ECB, som var väntat, har bidragit till att europeiska räntor har sjunkit efter en kraftig uppgång under mars till följd av ökad osäkerhet kring Trumps handelspolitik.

Sedan SCB den 16 april presenterade svensk BNP-statistik för februari som visade på -1,5 procent tillväxt (kontraktion) beräknat på månadsbasis och -0,3 procent på kalenderkorrigerad årsbasis, har marknaden i högre utsträckning börjat prisa in ytterligare räntesänkningar. Att KPI (0,5 procent) och KPIF (2,3 procent) för mars beräknat på årsbasis var klart lägre än för februari (1,3 respektive 2,9 procent) ökar Riksbankens handlingsutrymme. Räntemarknaden handlar nu terminer i Stibor 3-mån, en referensränta för finansiella kontrakt med låg avvikelse från Riksbankens styrränta, till 2,15 procent med leverans i slutet av juni och till 2,00 procent med leverans i slutet av september och vidare till samma räntesats under ett år därefter. Räntemarknaden prisar således in en styrräntesänkning senast i september och med 50 procents sannolikhet sker den redan vid Riksbankens möte i mitten av juni. Att räntan på långa statsobligationer, där femåringen handlas till 2,02 procent, är lägre än den på korta statsskuldväxlar är ytterligare en indikation på att räntemarknaden prisar in en styrräntesänkning.

Du kan läsa mer om utvecklingen på räntemarknaden och PAM Capitals diskretionära ränteförvaltning under Q1 2025 i kvartalsrapporten som släpptes under veckan.
Tullhotet är hanterbart än så länge
Det har varit en intensiv rapportvecka. Höjdpunkten har varit dagens rapport från Dynavox, som utvecklar kommunikationshjälpmedel. Bolaget levererade en organisk tillväxt på 33 procent i kvartalet samtidigt som resultatet förbättrades kraftigt. Om du vill lära dig mer om Dynavox kan vi rekommendera avsnittet med bolaget den 17 april i podden Ett rikare liv.
Även finska Vaisala, som utvecklar avancerad mätutrustning, gjorde ett väldigt bra första kvartal och slog förväntningarna både avseende försäljning och rörelseresultat. Försäljningen steg 21 procent och resultatet förbättrades med 133 procent, främst tack vare en förbättrad bruttomarginal. Vaisala är ett bolag med en stark marknadsposition som satsar mycket på produktutveckling och har ljusa utsikter, anser vi.
Överlag har rapportperioden varit stabil så här långt, med en relativt bra utveckling i det första kvartalet trots en dämpad efterfrågan generellt. Vad gäller hotet från tullarna så säger de flesta bolag att de än så länge har en mycket begränsad effekt och är klart hanterbara. De bolag som verkar globalt tillverkar i regel lokalt. Det är dock för tidigt att ropa faran över. Dels tilltog osäkerheten betydligt i början av det andra kvartalet, dels har vi sannolikt inte upplevt de indirekta effekterna i form av svagare efterfrågan fullt ut ännu.